آلو بخارا که تحت فرآیند خشک شدن یا دهیدراتاسیون قرار گرفته است آلوی تازه ای است .
این آلوها را میتوان از طریق تاثیر نور خورشید و خشک کردن طبیعی به دست آورد.
پر کاربردترین روش سنتی برای این فرآیند نگهداری میوه است.
در سراسر جهان بیش از صد گونه آلو از دوران ماقبل تاریخ در مناطق معتدل تاکنون وجود دارد.
در حال حاضر بزرگترین تولید کننده آلو تازه و خشک ایالات متحده است.
آلو خشک به اسم آلو بخارا شناخته میشود.
آلو بخارا خواص آن ناشی از محتوای بالایی پتاسیم –ویتامین سی و کا است.
همچنین این آلو از منبع عالی فیبر رژیمی است. اغلب آلو به صورت مربا- یا تازه –خشک-ژله و کنسرو مصرف میشود.
همینطور در پخت و پز و پودینگ در کنار غذاهای گوشتی به عنوان چاشنی استفاده میشود.
گیاه شناسی آلو
از 29 تا 50 فوت ارتفاع درخت آلو (9 تا 15 متر)با شاخه های قهوه ای تا قرمز یا کم یا بدون خار است . به شکل مستطیلی تا بیضی برگ ها به طول 10 سانتی متر (4 اینچ) یا دنده دار یا با حاشیه های مواج هستند.
به رنگ سفید گلها که به صورت منفرد یا در سه خوشه یا در دو پنج گلبرگ هستند که دیده میشوند.
در اوایل بهار این گیاه گل میدهد. و شکل گرد تا بیضی و طول میوه تا 8 سانتی متر (3 اینچ) است.
با پوسته صاف یاکمی حفره دار دارای هسته سنگی و مسطح سخت است.
به طور قابل توجهی رنگ میوه در انواع مختلف متفاوت است که از بنفش تا قرمز-تا زرد تا سبز و تا سیاه متغیر است.
میوه ها دارای طعم ترش-شیرین و آبدار هستند. میوه های بالغ دارای پوشش سفید تا غبار آلود هستند.
که ایجاد میکند ظاهری آبکی به راحتی این موم طبیعی از بین میرود. درخت آلو به خاکی با نگهدارنده رطوبت و با زهکشی خوب نیاز دارد.
به خوبی در خاک های لومی رشد میکند و همچنین رشد خوبی در سنگ های خاک های رسی و آهکی دارد.
تاریخچه آلو بخارا
برای درمان بسیاری از مشکلات آلو بخارا به عنوان یک افزودنی غذایی استفاده میشود.
در اعیاد و جشن های مهم قرن ها پیش خانواده های اشراف ایرانی و سلاطین ترک از این میوه خشک فوق العاده لذت میبردند.
از منطقه آسیای صغیر و قفقاز آلو بخارا منشا گرفته است. در حدود 500 سال قبل از میلاد این میوه ها گزارش شده در اروپای مرکزی و قبلا برای قبایل سلتیک و توتون شناخته شده بودند.
توسط رومی ها این میوه در اروپای مرکزی توزیع شد.
پس از قرون وسطی انواع مرغوب از اروپای جنوب شرقی نشات گرفت و در سراسر اروپا در قرن هفدهم توزیع شد.
در مناطق معتدل تا گرم آلو در سطح جهان در اروپای مرکزی-جنوب شرقی و جنوبی-شمال آفریقا-غرب آسیا-آمریکای شمالی-استرالیا-نیوزلند-آفریقای جنوبی-و آمریکای جنوبی کشت میشود.
آلو دارای نئوکلروژنیک-اسید کلروژنیک-و فنل است که فیتونوترینت هستند.
به دلیل وجود سوربیتول و ایزاتین آلو خشک و تازه که یبوست را تسکین میدهد و به عنوان یک ملین طبیعی عمل میکند.
مصرف آلو حرکات روده بزرگ را افزایش میدهد و مدفوع را حجیم کرده به طوری که جلوگیری از شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ میکند.
با از بین بردن تجمع بیش از حد کلسترول و جلوگیری از ازدیاد آن فیبرمحلول به کاهش سطح کلسترول کمک میکند.
روش تهیه آلو بخارا
همه انواع آلوها تحت فرآیند خشک کردن میتوانند قرار گیرند.
اما برخی از انواع آلو که بیشتر مستعد این فرآیند هستند وجود دارند. خشک کردن با اعمال گرما در مدرن ترین روش ها در کوره های مصنوعی انجام میشود که تسریع کرده فرآیند خشک کردن را و آن را از عوامل اقلیمی و وابستگی جداکرده است.
خواص آلو بخارا و ارزش غذایی آن
اساسا خواص آلو بخارا و خواص آلو مشابه است اگر چه به دلیل کاهش آب –غلظت بیشتر-و خشک کردن فواید اجزای آن آلو بخارا را افزایش یافته است .اما نباید فراموش کنیم که بیش از سه برابر وزن خود را طی خشک شدن از دست میدهد و آن را تبدیل به آلو بخارا میکند و محصول به دست آمده باعث میشود از نظر فیبر و قند بسیار غنی باشد.
چربی آلو بخارا بسیار کم است و توسط کالری آن محتوای کربوهیدرات های آن تعیین میشود که انرژی بیشتری را قابل استفاده و فراهم میکنند.زیرا در بدن برای مدت طولانی تری باقی می مانند.
آلو بخارا تقریبا در این مورد از آلوی حاوی کربوهیدرات پنج برابر بیشتر است.
ذخایر انرژی واقعی به همین خاطر است که حجم کمی را تشکیل میدهد.انرژی زیادی را آلو بخارا تامین میکنند.
250 کالری (کیلو کالری) حاوی 100 گرم آلو بخاراست.
همان مقدار آلو در حالی که 55 کالری دارد.
آلو بخارا دو عدد آن معادل 1 سیب یا 2 گردو حاوی 60 کالری است.
در 100 گرم آلو بخارا لیست مواد مغذی موجود به صورت زیر اعلام کرده است:
پروتئین 3.12 گرم
انرژی 250 کیلو کالری
کربوهیدرات 59.38 گرم
چربی کل 0 گرم
قندها 25 گرم
فیبرتوتال 6.2گرم
کلسیم 62 میلی گرم
پتاسیم 725 میلی گرم
آهن 1.12 میلی گرم
ویتامین A 1250 IU
سدیم 12 میلی گرم
برای سلامتی خواص آلو بخارا آنقدر زیاد است که در رژیم غذایی گنجاندن این میوه خشک را به یک امر ضروری تبدیل میکند.
فواید و خواص آلو بخارا برای سلامتی
آلو بخارا حاوی مواد مغذی ضروری مانند ویتامین آ-کربوهیدرات ها-ویتامین ب کمپلکس-چندین اسید آمیه-ویتامین کا- پتاسیم-کلسیم-منیزیم-مس-منگنز-فیبرغذایی-روی- و بور است.
فیبر آلو شامل بخش محلول است که شامل: پکتین-همی سلولز-سلولز و لیگنین است.
کل فرآیند خشک کردن فیبر های غذایی را ارتقا میدهد. گلوکز-فروکتوز-ساکارز قندهای ساده اولیه- و سوربیتول هستند.
مقادیر زیادی آنتی اکسیدان های پلی فنولیک فلاونوئید آلوبخارا مثل لوتئین-کریپتوکسانتین است.
از بین بردن آنها از رادیکال های آزاد که به دلیل عادات غذایی نامناسب و محیطی وارد بدن میشوند و به سرطان و پیری زودرس کمک میکند.
آلوبخارا که به بهبود عملکرد قلب و کاهش فشار خون کمک میکند حاوی پتاسیم است.
و نیز در آن نیاسین-ویتامین ب 6-اسید آمینه-ویتامین کا-و اسید پانتوتنیک یافت میشود.
ویتامین آ- و زآگزانتین- موجود در آلو به دلیل وجود کاروتنوئیدی که نور ماوراءبنفش و جذب شبکیه شده را فیلتر میکند برای سلامت چشم بسیار مفید اس.
در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد ویتامین سی به محافظت ازکلسترول کمک میکند و برای دیابت و بیماران آترواسکلروزمفیداست.
جلوگیری از هپاتیت سی
یک عفونت ویروس هپاتیت سی (اچ-سی-وی) است بیماری های مزمن کبدی ویروس هپاتیت سی است که منجر به آن میشود.
هزینه بالا و ایجاد مقاومت و عوارض جانبی شدید درمان های استاندارد هستند.
به منظور شناخت مهار کننده ها بررسی میوه هایی که به دلیل فعالیت های محافظتی کبدی شناخته میشوند در حال انجام است.
آلو بخارا به عنوان یک مهار کننده تحقیقات نشان داده است که به صورت ورود (اچ-سی-وی) عمل میکند.توسط آنالیز های طیفی شناسایی و تایید این خاصیت انجام شد.
با رادیکال های آزاد مقابله میکند
برای درمان اختلالات سرخک-گوارشی-دیابت-اختلال گردش خون- پیشگیری از چاقی و سرطان مصرف میوه هایی مانند آلوبخارا مفید است.
این مطالعه به منظور شناخت ضد رادیکالی-و آنتی اکسیدانی آلو به دو صورت تازه و خشک انجام شد.
یافته ها نشان میدهد در جمع آوری رادیکال های آزاد اکسیژن آلوهای تازه مانند رادیکال های سوپراکسید و پراکسی مفیدتر در مقایسه با خشک شده هستند.
سلامت استخوان
یک بیماری مزمن مرتبط با سن پوکی استخوان است. توده استخوان که با از دست دادن مشخص میشود و همچنین مرتبط با افزایش احتمال شکستگی است. از دست دادن توده استخوان را که به دلیل توقف تولید هورمون تخمدان زنان یائسه را تسریع میکند.برای ابتلا به پوکی استخوان شانس بالایی دارند .
شانس ابتلا به پوکی استخوان را سبک زندگی مانند تغذیه و ورزش را کاهش میدهد.
و در سلامت استخوان نقش حیاتی را ایفا میکند.
آلوی بخارا در از دست دادن ساختار و توده استخوانی در پیشگیری و معکوس کردن در زنان یائسه مبتلا به استئوپنیک و همچنین در موش ها مفید است.
برای نشان دادن کارایی آلو بخارا شواهدی برای معکوس کردن و جلوگیری از دست دادن استخوان مرتبط با مدل های جوندگان و کمبود هورمون تخمدان در انسان ارائه شد.
در روز زنان یائسه ای که 100 گرم آلو بخارا مصرف میکنند تا حد زیادی تراکم استخوان خود را در مقایسه با افراد دیگر حفظ میکنند.
زیست فعال موجود در آلو بخارا علاوه براین ترکیبات بر روی استخوان ها اثرات محافظتی ارائه میدهند.
درمان چاقی با آلوبخارا
مداخلات تغذیه ای شواهدی را نشان میدهد که به درمان چاقی کمک میکند. و تحقیقات بیشتراز کربوهیدرات های غیر قابل هضم فقط استفاده میکنند.
هلو و آلو دارای محتوای فنل پلی بالایی هستند . ترکیباتی که چاقی را با موفقیت با استفاده از پلی فنول ها درمان میکند دارای اثرات ضد چاقی هستند که شامل تغییر میکروبیوتای روده میشود.
آلوبخارا کلسترول خون را کاهش میدهد
فیبر محلول در روده با جذب صفرای اضافی به کاهش کلسترول و دفع آن کمک میکند.از کلسترول موجود در کبد برای هضم چربی صفرا تشکیل میشود.
با فیبر آلو بخارا هنگامی که بدن صفرا را خارج میکند در بدن برای تولید صفرا کبد باید ازکلسترول موجود استفاده کند که سطح کلسترول را کاهش میدهد. کلسترول تولید شده توسط فیبرمحلول به مهار کبد کمک میکند.
جلوگیری از یبوست
آلوبخارا که به عنوان ملین عمل میکند دارای اکسی فنیزاتین است.
محتوای بالای اسیدهای سوربیتول و کلروژنیک در آلو بخارا باعث ایجاد اثر ملین میشود.
در فعالیت سرمی آلکالین فسفاتاز سرم کاهش قابل توجه و آلانین ترانس آمیناز است.
کمک به بهبود خلق و خو
آلو بخارا خلق و خوی خوب را تقویت میکند و تاثیر خوبی بر سیستم عصبی دارد.
و همچنین به مبارزه و کمک به اضطراب- افسردگی- بی حوصلگی-غمگینی- و تحریک پذیری میکند.
در نتیجه از بیخوابی و حمله های عصبی جلوگیری میکند.
سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
به دلیل داشتن متابولیسم آب- پتاسیم زیاد و نمک در نتیجه آلو بخارا عملکرد کبد و کلیه را بهبود میبخشد.
درتقویت سیستم ایمنی بدن آلو بخارا کمک بزرگی میکند.
در برابرعفونت های مختلف آلو بخارا مقاومت بدن را افزایش میدهند.
پس بنابراین در مناطق نامطلوب زیست محیطی برای افرادی که زندگی میکنند توصیه میشود.
مبارزه با باکتری ها
باکتری ها و عوامل بیماری زا یکی دیگر از ویژگی های برجسته خواص آلو بخارا است.
به همین علت است که تنفس خوشایند- مبارزه با پوسیدگی-و حفظ سلامت دهان کمک میکنند.
اما به یاد داشته باشید که جایگزین خمیر دندان و مسواک شما میوه خشک نمیشود.
آزمایش های اخیر در مهار رشد باکتری ها در گوشت کباب شده اهمیت این میوه کم آب را دوباره گرم شده نشان میدهد.
مشخص شده است که وقتی برای یک وعده غذایی دیگر گوشت کباب را ذخیره میکنیم باکتری های زیادی معمولا در آن رشد میکنند.
پختن آلو بخارا با گوشت از رشد باکتری ها جلوگیری کرده و یا روند رشد آنها را کند میکند.
مشاهده شد در غذای از پیش پخته شده افزودن این میوه عمدتا در گوشت مرغ و خوک سمومی را که از تجزیه اسیدهای چرب غیر اشباع تولید میشود خنثی میکند.
و بافت آن را نرم و طعم آن را افزایش داده.
برای عملکرد مغز و رشد مو
آلو بخارا حافظه را بهبود میبخشد و مغز را فعال میکند.
برای همین اگر احساس ضعف و خستگی میکنید حتما برای تقویت فوری این میوه های خشک را مصرف کنید.
آلو همچنین منبع خوبی برای تسریع رشد مو و ویتامین ب- ویتامین سی-و ویتامین های مفید است.
این مواد مغذی از ریشه مو را تقویت کرده و از آسیب و شکنندگی جلوگیری میکند.
مصارف سنتی آلو بخارا
آلوبخارا به عنوان ملین ملایم و به صورت جوشانده استفاده میشود .
برای تهیه تنتور از جوانه های گل تازه استفاده میشود.
از هسته آلو روغن استخراج شده برای مصارف غذایی استفاده میشود.
برای درمان ناراحتی های گوارشی قرن هاست که از آن استفاده میشود.
آلو بخارا برای حالت تهوع – سوء هاضمه اسیدی–استفراغ- سردرد و تب های صفراوی- تشنگی پایین استفاده میشود.
همینطور معده را آرام میکند.
همچنین آلو بخارا به عنوان درمانی برای تب-آسم- لوکوره-دیسمنوره- و سقط جنین استفاده میشود.
حقایقی دیگر درمورد آلو بخارا
رنگ های زرد- تیره- سبز- و خاکستری را میتوان به ترتیب از پوست درخت-میوه و برگ به دست آورد.
برای تولید ماسک صورت دانه های آسیاب شده برای پوست های خشک استفاده میشود.
برای ساخت آلات موسیقی از چوب ها استفاده میشود.
یک منبع عالی از فیبر آلو است که برخی از سرطان ها را احتمال ابتلا به آن را کاهش میدهد.
مصرف آلو بخارا برای چه کسانی توصیه میشود؟
برای ورزشکاران که انرژی زیادی را میخواهند با وزن کم به دست آورند.
برای حمل در طول سفر یا دریافت کربوهیدرات آلو بخارا ایده آل بالاست.
از میوه های تازه قدرت کالری آلو بخارا بسیار بیشتر است. زیرا وزن آنها با کم شدن آب کاهش میابد و غلظت مواد مغذی افزایش می یابد.(عمدتا افزایش میابد میزان قند آنها). یک غذای عالی برای رفع خستگی آلوبخارا است.
همچنین به طو سالم آنها برای افرادی که میخواهند وزن اضافه کنند مناسب هستند.
آیا آلو بخارا چاق کننده است؟
آلو بخارا در مورد اینکه چاق کننده است. به خودی خود هیچ غذایی باعث چاق شدن یا کاهش وزن نمیشود.
اما باید ورزش روزانه و رژیم غذایی عمومی را نیز در نظر گرفت. به همین صورت به دلیل اینکه آلو بخارا حاوی چربی نیست و کالری بالایی به اندازه آجیل ندارد.
البته شیرینی های صنعتی یا شکلات تخته ای حاوی چربی و کالری بسیار بیشتری هستند که به کلی یک میان وعده یا گزینه صبحانه توصیه نمیشود.
آیا خوردن آلو خشک برای همه ضروری است؟
در حفظ رفا- سلامتی و زیبایی آلو دستیار طبیعی شما است.
در رژیم غذایی روزانه خود هم زنان و هم مردان باید این میوه خشک را بگنجانند.
اما باید عوارض جانبی آن نیز درنظر گرفته شود.
آلو یک منبع ارزشمند برای خانم ها است که به دلیل داشتن ریز مغذی های مفید در هر سنی به حفظ ظاهری جذاب کمک میکند.
برای بدن مرد این میوه های خشک کمتر مفید نیستند. از پیشرفت فرآیندهای پاتولوژیک که تاثیر منفی بر قدرت آنها دارند مصرف منظم آلو میتواند جلوگیری کند.
در افرادی که عادت به خوردن آلو خشک ندارند برای جلوگیری از سنگینی یا گرفتگی روده –مشگلات ناشی از نفخ بسیار راحت است. که شروع کرده با مصرف مقدار کمی و تا زمانی که بدن به آن عادت کند به تدریج آن را افزایش دهند .
برای اکثر مردم اگر چه آلو بیشتر به عنوان یک ملین شناخته میشود این محصول نسبت به آنچه تصور میکنید مزایای بسیاربیشتری دارد.
آلوی بخارا معمولا در قالب های زیر ارائه میشود:
طبیعی: با اتاق های خشک کن مصنوعی و یا توسط آفتاب خشک میشود.
خورشتی بخارپز: یا با شربت یا در شیره طبیعی
کاراملیزه: با محتوای قند بالاتر و کم آب تر
پوره شده: برای مارگارین به عنوان جایگزینی. سایر چربی های حیوانی یا کره در تهیه کیک استفاده میشود.
آب آلو: نسبت به نمونه های قبلی کاربردهای درمانی بیشتری دارند. آنها سرسخت در درمان یبوست و دیگر ناهنجاری ها استفاده میشوند. برای تهیه کیک یا سس نیز میتوان از آنها نیز استفاده کرد.
خواص آلو بخارا برای ریه
اندام های ظریفی که درگیر بیماری های مختلفی میشوند ریه ها هستند.
در آلو بخارا برای ریه ماده ای شیمیایی بنام هیدروکسی فنیلی ساتین پاکسازی آن و تقویت عضلات ریه بسیارمفید است.
از بسیاری از بیماری ها با داشتن ریه های قوی میتوانید درامان باشید و برای ورزش و پیاده روی قدرت بدنی خود را افزایش دهید.
خواص آلو بخارا برای کبد چرب
در جوامع انسانی کبد چرب یک بیماری بسیار فراگیر است.
استفاده از فست فودها و خصوصا غذاهای چرب یکی از مهمترین دلایل این بیماری است.
با حذف سریع صفرا و پاکسازی کبد آلو بخارا به پیشگیری از بیماری های کبدی کمک میکند.
خواص آلو بخارا برای سرما خوردگی
ریز مغذی ها – محتوای ویتامین سی- در این آلو برای سرما خوردگی بسیار مفید است.
در دوران سرما خوردگی برای درمان سرفه و خشکی گلو آب آلوی پخته را میتوانید غرغره کنید.
خواص آلو بخارا با خاکشیر
میتوانید از آلو بخارا اگر دچار یبوست های شدید هستید استفاده کنید.
یکی از بهترین ترکیبات طبیعی موجود ترکیب آلو بخارا با خاکشیر برای درمان یبوست است.
بهترین زمان مصرف آلو بخارا
برای مصرف آلو بخارا بهترین زمان با معده خالی به صورت ناشتا و قبل از صبحانه است.
با معده خالی خوردن آلو بخارا باعث میشود به سرعت در آن مواد مغذی موجود جذب بدن شود.
آلو بخارا در چه غذاهایی استفاده میشود؟
آلو بخارا محبوب بسیاری از خانواده های ایرانی است به دلیل طعم خوشمزه ای که ایجاد میکند و خواص فراوانی که دارد. به همین علت در پخت غذاهای خود نیز از آلو بخارا استفاده میکنند.
تعدادی از غذاهایی که با آلو بخارا درست میشوند را ذکر میکنیم.
خورشت آلو:
شما میتوانید به عنوان غذای اصلی از این خورشت خوش طعم و خوش رنگ در میهمانی ها و دورهمی های خود استفاده کنید.
خورشت قیمه آلو:
با افزودن آلو اگر که طرفدار قیمه هستید میتوانید طعمی متفاوت به قیمه خود دهید.
خورشت آلو اسفناج:
در میان ایرانیان یکی از خوشمزه ترین غذاها است که علاوه بر مقوی بودن طعم و عطری ماندگار دارد.
خورشت به و آلو اصفهانی:
یکی از غذاهای معروف و سنتی اصفهان است که مسافران زیادی رابه خود جذب و شیفته کرده.
خورشت مرغ و آلو مازندرانی:
غذایی که میتوانید با آن طعمی ترش و یا ملس را یکجا تجربه کنید و برای خوش طعم کردن این غذا میتوانید مقداری شکر نیز بیافزایید.